Categorieën
200 jaar JBB

Colloquium 6-7 mei

Programma (update)

Op 25 april 2021 werd de 200ste verjaardag herdacht van de geboorte van Jean Baptiste Bethune (1821-1894). De coronapandemie duwde het dan geplande colloquium naar 6 en 7 mei 2022. Wie het colloquium in het Kasteel van Loppem wil bijwonen, kan nu inschrijven.

De Stichting Jean van Caloen (Loppem), de Stichting de Bethune (Marke) en KADOC-KU Leuven willen een balans opmaken van het leven en werk van de veelzijdige ontwerper. Bethune was in menig opzicht een voorloper. Te weinig is hij gekend als een gesamtkunstenaar of totaalontwerper. Hij wilde in een harmonieus samengaan van architectuur en aankleding de vermeende glorie van de middeleeuwen oproepen. Bethunes werk kenmerkte zich door een warme, gloedvolle kleurzetting, vergulde pracht met een scherp oog voor symboliek en iconografisch detail, kunstambachtelijke techniek en technische verfijning.

Het colloquium zal op een internationaal vergelijkende wijze het hierboven geschetste oeuvre nader bekijken en betekenis geven. Het programma reikt daarbij inzichten aan vanuit ouder en vooral recent onderzoek. Een kritische terugblik die boeiende discussies niet schuwt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Colloquium

Jean Baptiste Bethune

Neogotisch gesamtkunstenaar
Terugblik vanuit vergelijkend internationaal perspectief

Kasteel van Loppem,
vrijdag 6 en zaterdag 7 mei 2022
Het colloquium werd georganiseerd in een samenwerkingsverband tussen
Stichting de Bethune Marke,
Stichting Jean van Caloen / Kasteel van Loppem en
KADOC – KU Leuven.