1855-1922
Felix Marie Ghislain (de) Bethune (Brugge, 20 augustus 1855 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 6 augustus 1922) was de vierde van de negen kinderen van de architect en kunsthistoricus Jean Baptiste Bethune (1821-1894) en Emilie van Outryve d’Ydewalle (1826-1894).
Rond 1873 trad hij onder de kloosternaam dom Ghislain in bij de benedictijnen van Maredsous, een abdij die sinds 1872 in opbouw was en waarvoor zijn vader het ontwerp had getekend. Hij stond zijn vader bij in de uitvoering en bracht zelfs wijzigingen aan het ontwerp aan. Hij werd er tot priester gewijd, maar rond 1890 trad hij uit.
In 1893 huwde hij in San Remo met Madeleine-Hélène Wienholt (Lewisham, Kent, 20 juli 1859 – Parkstone Dorset, 14 december 1951) en ging met haar in Parijs wonen, later in Brussel. Ze hadden geadopteerde zoon, Herbert Felix de Bethune (23 juni 1897-1981). Herbert had twee zonen: Ghislain (1928) en David (1932) die geen geen afstammelingen hebben.
Door zijn uittreden brak Felix Marie met de katholieke familie de Bethune. Dit is duidelijk door het feit dat hij na 1885 niet meer werd vermeld op overlijdensberichten van familieleden, ook niet op die van zijn vader.
Later trad de Bethune toe tot de protestantse kerk en werd hij actief in de protestantse beweging van het ‘christianisme social’. Deze kleine stroming groepeerde enkele belangrijke intellectuelen, onder wie de economie-professor Charles Gide en de professoren Paul Passy en Elie Gounelle.
Felix Marie de Bethune werkte mee aan het tijdschrift ‘Revue du Christianisme social‘. De beweging was onder meer voorvechter van de coöperatieve beweging, die ze beschouwde als een middenweg tussen kapitalisme en marxisme en van het pacifisme, dat weldra door de Eerste Wereldoorlog zou worden weggeveegd. Een ander aandachtspunt, en daar was de Bethune één van de actieve voorstanders van, was het aanbevelen van een sobere levenswandel en het bannen van luxe. De beweging evolueerde ook naar een politiek engagement, met de door Passy gestichte ‘Union des socialistes chrétiens’, die echter niet gunstig werd onthaald binnen de Franse socialistische, hoofdzakelijk agnostische, partij.
de Bethune trad ook toe tot de vrijmetselarij, waarschijnlijk in een Parijse loge.
Publicaties
Meer…
Emmanuel de Bethune, Esquisse généalogique de la famille de Bethune, Marke, 2002.
Jacques Martin, Elie Gounelle, apôtre et inspirateur du christianisme social, Paris, l’Harmattan, 1999.